دریافت نوبت کلیک کنید
ویژه خیرین و اهداکنندگان
متن مورد نظر خود را جستجو کنید
دستورالعمل وجین کتابخانه بیمارستان چشم پزشکی بیمارستان فارابی
 
مقدمه
مدیریت صحیح مجموعه سازی در حفظ ارزش و اعتبار مجموعه منابع کتابخانه نقش اساسی دارد. سیاست وجین مجموعه همانند سیاست انتخاب می باشد که براساس نظارت ارزیابی و بازنگری دوره ای مجموعه کتابخانه انجام می پذیرد. لذا کتابخانه ها برای حفظ پویایی مجموعه ضمن افزودن منابع روزآمد مورد نیاز لازم است منابعی را که به هر علت در تولیدات علمی جدید جایگاه علمی خود را از دست داده اند از مجموعه خارج نمایند. و کتابخانه بیمارستان چشم پزشکی فارابی هم از این قاعده مستثنی نیست.
 
تعریف
وجین فرآیندی است که از طریق آن منابع مازاد، فرسوده و یا بدون مخاطب اعم از چاپی و غیر چایی از مجموعه خارج می گردد.
 
اهداف
از آنجا که مجموعه کتابخانه یک ارگانیسم پویا محسوب می گردد. لذا از طریق وجین اهداف زیر حاصل خواهد شد:
- تسهیل و تسریع در دسترسی به منابع اطلاعاتی مورد نیاز
- جلوگیری از انباشته شدن منابع زاند وبی استفاده ایجاد فضای مناسب جهت جایگزینی منابع اطلاعاتی جدید
- پویایی و زنده نگه داشتن مجموعه کتابخانه
- یکدست سازی عمل وجین منابع و مواد کتب فارسی کتب لاتین نشریه مواد دیداری - شنیداری، لوح فشرده و ...
 
معیار وجین
الف - میزان استفاده با بررسی تعداد دفعات استفاده و یا به امانت رفتن یک منبع در یک دوره مشخص می توان دریافت که چه منابعی بسیار کم استفاده و یا بی استفاده بوده و واجد شرایط وجین می باشند.
ب - ویرایش های قدیمی با افزوده شدن ویرایشهای جدید منابع در مجموعه کتابخانه ویرایش های قبلی را که مراجعه کننده ندارد میتوان از مجموعه وجین نمود اما کتابداران می توانند در صورت نیاز و تشخیص یک نسخه از ویرایش قدیمی را در کتابخانه حفظ نمایند.
ج- نسخه های تکراری این مورد شامل منابعی می باشد که بیش از حد لزوم و در زمان خاص بنا به شرایط در مجموعه گردآوری شده و در شرایط فعلی اهمیت خود را از لحاظ استفاده از دست داده اند. 
د- وضح ظاهری متابع فرسوده با وضع و شرایط نامناسب را که ارزش علمی تاریخی ندارند و نگهداری آنها موجب اشقال قضا و صرف هزینه های نگهداری خواهد شد.
و- محتوی قدیمی و کم ارزش منابع علمی دارای نیمه عمر مشخص می باشند و به همین علت به مرور اعتبار محتوایی خود را از دست داده و کم ارزش می شوند.
 
شیوه انجام کار
قبل از شروع عملیات وجین ابتدا فرآیند رف خوانی توسط کتابداران کتابخانه های مربوطه انجام میشود و تمامی منابع مجموعه ها از لحاظ منابع مفقودی، امانت و موجودی کنترل و بازبینی میشود . شروع کار وچین منابع در هر کتابخانه بدون انجام رف خوانی و قبل از آن غیر ممکن و ممنوع است . برای انجام این کار کتابخانه ها به تشخیص مسئول کتابخانه می توانند وظایف خدمات امانت خود را در مقطع زمانی مناسب تعطیل کنند تا کار با دقت بیشتری انجام گیرد .کتابداران موظفند هر ۳ سال یک بار در فصل تابستان یا تعطیلات بین دو ترم به منظور ایجاد فضای مناسب جهت منابع جدید و روزآمد نمودن مجموعه خود براساسشاخصهاومعیارهای ذکر شده، مجموعه را بررسی و عمل وجین را همزمان با قفسه خوانی مجموعه انجام دهند.
 نکته: پس از انجام وجین وضعیت منابع وجین شده در نرم افزار کتابخانه ای به یکی از حالات وجین و یامفقود شده تغییر می یابد.
 
مراحل پس از وجین
مسئول کتابخانه و یا کسانی که مسئولیتی در این مورد دارند باید نامه ای تهیه کرده به پیوست آن نیز لیست منابع وجینی شامل:
شماره ثیت عنوان منبع نام نویسنده سال و دیگر مشخصات ضروری را به کتابخانه مرکزی انشگاه ارسال نمایند کتابخانه مرکزی لیست پیوست را در اختیار کتابخانه های تابعه دیگر قرار داده تا در صورت نیاز یا عدم نیاز اعلام نمایند. در صورتی که  کتابخانه ای اعلام نیاز نمود، منابع مشخص شده جهت آن کتابخانه ارسال میشود در غیر اینصورت از طرف کتابخانه مرکزی طی نامه ای بلامانع بودن خروج متابع وجینی از کتابخانه به بیمارستان ابلاغ می گردد.
 تبصره: لازم است مسئول کتابخانه پس ازانجام وجین فیزیک ،منابع لیست منابع وجینی را در بایگانی کتابخانه نگهداری و همچنین در دفتر ثبت کتابخانه یا در نرم افزارکتابخانه منابع وجینی را با ذکر تاریخ و جین مشخص نماید. سپس طبق سیاست های اداری و مالی هر واحد نسبت به فروش اهداء امحاء و... منابع وجینی اقدام لازم صورت پذیرد.
 
منابع/ مراجع
تجربه داخلی بیمارستان- آئین نامه وجین منابع کتابخانه های تابعه دانشگاه علوم پزشکی تهران (کتابخانه مرکزی)
 
برای دریافت نسخه PDF دستورالعمل وجین کتابخانه بیمارستان فارابی اینجا کلیک کنید.
 
 
 

 

  • تاریخ انتشار : 1399/12/02 - 07:04
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 581
  • زمان مطالعه : 1 دقیقه

کتاب رتینوپاتی نوزادان نارس منتشر شد

مرکز غربالگری نوزادان نارس بیمارستان فارابی کتاب رتینوپاتی نوزادان نارس را به عنوان یک مرجع به زبان فارسی برای استفاده چشم پزشکان و متخصصان اطفال منتشر کرد.

کتاب رتینوپاتی نوزادان نارس منتشر شد
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران بیمارستان فارابی، دکتر افسر دستجانی فراهانی، نماینده مرکز ROP بیمارستان فارابی در گفت وگو با روابط عمومی این بیمارستان اظهار داشت: کتاب رتینوپاتی نوزادان نارس نتیجه  تلاش استادان و پزشکان واحد ROP بیمارستان فارابی است. با توجه به افزایش میزان موالید و بقای نوزادان نارس در سال‌های اخیر، تعداد بیشتری از این نوزادان نیازمند غربالگری و درمان بودند. به همین دلیل نیاز به وجود یک مرجع جامع و کامل برای چشم پزشکان و دستیاران چشم پزشکی و همکاران گروه اطفال احساس می‌شد. خوشبختانه با تلاش‌ها و حمایت دکتر رضا کارخانه، رئیس وقت مرکز کشوری ROP و بیمارستان فارابی و با همکاری اساتید گروه رتین این بیمارستان، تالیف این کتاب آغاز شد.
وی در ادامه به استفاده از تصاویر مختلف شبکیه برای درک بهتر مفاهیم این کتاب اشاره کرد و افزود: متن کتاب به گونه‌ایاست که سعی شده مفاهیم به همراه تصاویر مربوطه ارائه شود تا مطالب آموزنده‌تر باشند. کتاب رتینوپاتی نوزادان نارس در ۱۴ فصل به مباحث اپیدمیولوژی، پاتوژنز، عوامل خطر، روش‌های معاینه و طبقه بندی و غربالگری، روش‌های درمانی، تشخیص افتراقی،   تله مدیسین و هوش مصنوعی پرداخته و می‌تواند به عنوان یک مرجع به زبان فارسی مورد استفاده چشم پزشکان، متخصصان اطفال و مراقبان سلامت  قرار گیرد. یکی دیگر از ویژگی‌های این کتاب این است که بحث‌های مربوط به گایدلاین و اپیدمیولوژی با توجه به داده‌های بیماران ایرانی نوشته شده است و به همین دلیل مطالعهٔ آن را به همهٔ همکاران توصیه می‌کنم.
علاقه مندان می‌توانند این کتاب را به صورت فایل PDF از  اینجا  دریافت کنند.
  • گروه خبری : انتشارات و کتابخانه
  • کد خبر : 231074
سید عباس  قاضی میرسعید
تهیه کننده:

سید عباس قاضی میرسعید

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

ارسال نظر

نظر خود را وارد نمایید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *
تنظیمات پس زمینه