پرسش و پاسخ با متخصصان دانشگاه علوم پزشکی تهران
تامز Q&A: تفاوت لیزر اگزایمر و لیزر فمتوسکند در جراحی های عیوب انکساری چشم
با رشد علم و ساخت تجهیزات پیشرفته تر پزشکی، معمولا یکی از دغدغه های مراجعه کنندگان به بیمارستان ها این است که جراحی آنان با چه دستگاهی انجام می شود؟ و یا نحوه عملکرد آن دستگاه چگونه است؟ یکی از سوال های پر تکرار زیباجویانی که به بخش لیزیک و جراحی های رفراکتیو بیمارستان فارابی مراجعه می کنند نیز این است که از چه تجهیزات و چه نوع لیزری برای رفع عیوب انکساری چشم آنان استفاده شده و تفاوت آن ها با یکدیگر چیست؟ دکتر مهدی خداپرست زواره، جراح و متخصص چشم و فوق تخصص قرنیه بیمارستان فارابی و مدیر گروه چشم پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران در این فیلم به این سوال پاسخ می دهد.
تامز رس 54: حفظ سلامت چشم ها در چهارشنبه سوری
بر اساس آمار از 15 اسفند 1401 تا 14 فروردین 1402 465 مصدوم حوادث مربوط به چهارشنبه آخر سال به اورژانس بیمارستان فارابی مراجعه کرده اند. بسیاری از این مراجعه کنندگان به ویژه در شب چهارشنبه سوری اظهار می کردند که در اثر استفاده از مواد محترقه دچار آسیب نشده اند بلکه فقط در حال تماشای آتش بازی یا در حال عبور از کوچه و خیابان بوده اند. این موضوع باعث شده تا اهمیت رعایت نکات ایمنی در این شب بیش از پیش احساس شود. دکتر صادق غفاریان، جراح و متخصص چشم، فلوشیپ قرنیه و عضو هیئت علمی گروه چشم دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز در گفت و گو با دوربین روابط عمومی بیمارستان فارابی با تاکید بر جبران ناپذیر بودن برخی از آسیب های چشمی، بر رعایت نکات ایمنی در چهارشنبه سوری تاکید کرد.
بیمارستان بدون کاغذ
تامز بست 17: بیمارستان فارابی در مسیر الکترونیکی کردن پرونده بیماران
بیش از یک سال است که مسئولان بیمارستان فارابی به صورت جدی در حال اجرای فرایند پرونده الکترونیک در این مرکز هستند و با فراهم کردن زیرساخت ها و بستر سخت افزاری و نرم افزاری لازم، به سمت حذف پرونده کاغذی از فرایند درمان پیش می روند. این روند با انتخاب بیمارستان فارابی به عنوان بیمارستان سبز دانشگاه علوم پزشکی تهران سرعت بیشتری گرفته و امروز و پس از گذشت یک سال بیش از 60 هزار پرونده الکترونیکی برای بیماران این بیمارستان ایجاد شده است. آن هم با نرم افزاری که به صورت خاص و با فرم های تخصصی و فوق تخصصی که هریک به کمک جمعی از اعضای هیئت علمی طراحی شده است. دکتر الیاس خلیلی پور، عضو هیئت علمی گروه چشم دانشگاه علوم پزشکی تهران و یکی از اعضای کارگروه پیاده سازی پرونده الکترونیک در بیمارستان فارابی در این فیلم توضیح کاملی را درباره شروع فرایند الکترونیکی کردن پرونده ها در بیمارستان و نحوه کار با این نرم افزار ارائه می کند.
دانشگاه علوم پزشکی تهران پیشتاز در اولین ها
تامز تاپ 12: پیوند سلول های بنیادی قرنیه و بازسازی لیمبوس برای اولین بار در جهان و در بیمارستان فارابی انجام شد
به همت گروه چشم پزشکی و مرکز تحقیقات چشم پزشکی ترجمانی دانشگاه علوم پزشکی تهران برای اولین بار در جهان پیوند سلول های بنیادی قرنیه و بازسازی لیمبوس در بیمارستان فارابی انجام شد. دکتر سید فرزاد محمدی، عضو هیئت علمی گروه چشم و رئیس مرکز تحقیقات چشم پزشکی ترجمانی این دانشگاه که انجام این جراحی را به عهده داشت درباره این پیوند گفت: یکی از سناریوهای سخت بالینی که چشم پزشکان با آن مواجه هستند از بین رفتن خصوصیت ها و ویژگی های زیستی سطح چشم است. زیرا این سطح یک بافت بسیار پیچیده زیستی محسوب شده و ممکن است به علت بیماری های مادرزادی، آسیب های وارده شده به چشم و یا دلایل مختلف دچار نارسایی شود. در این موارد نیاز به پیوند لایه های هادی سلول های بنیادی سطح چشم وجود دارد. در حال حاضر فرایند استحصال و پیوند این لایه فوق تخصصی و بسیار ظریف از روی کره چشم فرد اهدا کننده که فرایند دشواری نیز به شمار می رود برای اولین بار در جهان و در بیمارستان فارابی انجام شده است.
هفته ملی مبارزه با سرطان در بیمارستان فارابی
تامز لایف ۴۷: آیا بافت های چشم هم دچار سرطان می شوند؟
شاید تا به حال چیزی درباره سرطان های چشم نشنیده باشید یا تصور کنید که چشم دچار سرطان نمی شود. اما چشم نیز می تواند بافت های سرطانی داشته باشد. این سرطان ها ممکن است بدخیم یا خوش خیم بوده و می توانند پلک، بافت ملتحمه، عنبیه و حتی شبکیه را نیز درگیر کنند. رتینوبلاستوما و ملانوما از شاخص ترین نوع سرطان های چشم هستند که رتینوبلاستوما بیشتر در کودکان مشاهده می شود و در صورت مراجعه نکردن به پزشک و شروع به موقع درمان می تواند باعث تخلیه چشم و در صورت گسترش به قسمت های دیگر بدن مانند مغز، حتی باعث مرگ خواهد. در این فیلم دکتر بابک معصومیان، فلوشیپ استرابیسم و انکولوژی چشم و عضو هیئت علمی گروه چشم دانشگاه علوم پزشکی تهران بیمارستان فارابی به مناسبت هفته ملی سرطان توضیحاتی را درباره انواع سرطان های چشم و روش های جلوگیری از پیشرفت آن ها ارائه می کند.
تامز بست 16: نسخه سوم ربات کمک جراح Arash Assist و تحولی که در آموزش چشم پزشکی ایجاد می کند
مرکز تحقیقات چشم پزشکی ترجمانی دانشگاه علوم پزشکی تهران با همکاری بیمارستان فارابی سال هاست که به دنبال استفاده از تکنولوژی های روز دنیا به ویژه هوش مصنوعی در زمینه آموزش دستیاران چشم پزشکی است. همین هدف باعث ایجاد پیوند میان این مرکز و گروه رباتیک ارس دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی شد تا در نهایت این همکاری منجر به تولید محصول دانش بنیانی با عنوان ربات کمک جراح Arash Assist شود. همچنین نسخه سوم این ربات پس از بررسی های انجام شده و برای اولین بار در اتاق عمل چشم بیمارستان فارابی و روی چشم اهدایی انسان که به دلیل آلودگی های زیستی قابلیت پیوند نداشت، مورد استفاده قرار گرفت. این ربات دارای دو بازو است که یک بازوی آن در دست استاد جراح چشم قرار گرفته و با ثبت حرکات دست وی می تواند این حرکات را به بازوی دیگر انتقال داده تا دستیار چشم پزشکی به کمک بازوی دوم این بازخوردهای لمسی را دریافت کند. دکتر سید فرزاد محمدی، عضو هیئت علمی گروه چشم و رئیس مرکز تحقیقات چشم پزشکی ترجمانی دانشگاه علوم پزشکی تهران در این فیلم روش استفاده از این بازوی رباتیک را توضیح می دهد.