دریافت نوبت: nobat.tums.ac.ir
ویژه خیرین و اهداکنندگان
Enter your desired term to search
مراقبت های پس از جراحی گلوکوم (آب سیاه)
 
درمان جراحی بیماری گلوکوم (آب سیاه):
درمان گلوکوم را می توان به دو گروه بزرگ طبی و جراحی تقسیم کرد. درمان طبی شامل استفاده از داروها و قطره های چشمی متنوعی است که بر حسب نوع بیماری تجویز می شود. نکته مهم در درمان طبی این است که داروها باید به طور بسیار منظم و مطابق دستور چشم پزشک استفاده شوند تا از پیشرفت بیماری جلوگیری گردد. عمل جراحی آب سیاه جهت افزایش دید شما نیست بلکه برای کنترل فشار چشم و جلوگیری از پیشرفت بیماری و صدمه بیشتر به عصب چشم  می باشد.
 
عمل جراحی بیماری گلوکوم:
هدف دراین عمل جراحی، ایجاد راه خروج جدیدی برای تخلیه مایع اضافی داخل چشم است. هر چند چشم پزشک در هر زمانی ممکن است تصمیم به جراحی بگیرد، ولی معمولا این کار را پس از درمان دارویی و جراحی لیزری انجام می دهد. در بعضی از بیماران، جراحی حدود 80 تا 90 درصد در کاهش فشار داخل چشمی مؤثر است. با این حال، اگر مجرای جدیدی که با جراحی به وجود آمده است مسدود شود، ممکن است به جراحی دیگری نیاز باشد.
 
قبل از جراحی گلوکوم:
قبل از جراحی به بیمار داروهایی جهت آرام شدن می دهند و سپس چشم توسط تزریق مواد بی حس کننده در اطراف آن، بی حس می شود. جراح قطعه کوچکی از بافت سفیدی چشم(صلبیه) را بر می دارد و این کار باعث به وجود آمدن کانال کوچکی برای تخلیه مایع درون چشم می شود. سپس قسمت سفید چشم که برداشته شده است با لایه نازک و شفافی از ملتحمه پوشانده می شود. مایع از مجرای ایجاد شده و از زیر ملتحمه ای که روی آن را پوشانده عبور کرده و از داخل چشم خارج می شود. یک تورم کوچک سفید رنگ در ظاهر چشم پس از عمل قابل رویت است که طبیعی می باشد.
 
اقدامات پس از جراحی:
- در اکثر موارد نیاز به ویزیت های مکرر توسط پزشک پس از عمل جراحی  می باشد، لطفاً مراجعه به موقع طبق توصیه پزشک را جدی بگیرید.
- امکان تاری دید چشم بلافاصله پس از عمل وجود دارد و پس از یک یا دو هفته بهبود می یابد،گاهی تا شش هفته ادامه می یابد.
- احتمال اشک ریزش از چشم برای دوره زمانی کوتاه و احساس سوزش و خشکی چشم (احساس وجود سنگریزه در چشم) یک تا دو هفته پس از عمل وجود دارد.
- جهت کنترل درد، می توان از مسکنهایی مانند قرص استامینوفن استفاده کرد.
- در مواردی نیاز به برداشتن بخیه در درمانگاه می باشد.
- از خوابیدن به سمت چشم عمل شده و روی شکم خودداری کنید.
- پس از جراحی بیمار نیاز به استراحت دارد انجام فعالیت های عادی مانعی ندارد.
- پس ازجراحی ازخم شدن طولانی یا برداشتن جسم سنگین پرهیز نمائید.
- از انجام ورزش شدید یا باغبانی سنگین خودداری کنید.
- پس از جراحی بسته به نوع عمل و نظر پزشک توسط محافظ پلاستیکی(شبها جهت حفاظت چشم) و یا با عینک محافظ (روزها جهت حفاظت از نور شدید آفتاب) از بروز هرگونه ضربه به چشم جلوگیری نمائید. محافظ پلاستیکی قابل شستشو می باشد روزانه با آب و صابون بشوئید و خشک کنید سپس برروی چشم خود قرار دهید.
- در نور بیش از حد روشن، عینک آفتابی استفاده کند و در مورد ادامه استفاده از لنزهای تماسی با پزشک خود مشورت نمایید.
- در نور بیش از حد روشن، عینک آفتابی استفاده کند و در مورد ادامه استفاده از لنزهای تماسی با پزشک خود مشورت نمایید.
- از به کار بردن مواد آرایشی (سرمه، ریمل،  لنزهای رنگی، مواد روغنی در اطراف چشم و...) خودداری نمائید و زمان شروع آن را از  پزشک معالج سئوال کنید.
- از مالیدن چشم خود پرهیز کنید. از سرفه، عطسه، تکان ناگهانی و شدید سر و زور زدن به هنگام اجابت مزاج پرهیز نمائید و در مورد شروع به رانندگی و بازگشت به کار با پزشک خود مشاوره کنید.
- زمان حمام کردن را حتما از پزشک خود سئوال کنید اما می¬توانید از همان روز اول پس از عمل تمام بدن بجز سر و صورت را بشویید. مهم این است که آب به داخل چشم نپاشد. چشم، سر و صورت در معرض ضربه قرار نگیرد. بهتر است از شامپو و صابون بچه استفاده کنید.
- نماز خواندن از روز عمل با تیمم بر روی سنگ بلامانع است ولی از یک تا چند هفته پس از عمل با نظر پزشک از سجده کردن خودداری کنید و مهر را با دست روی پیشانی نزدیک کنید.
- مطالعه، تماشای تلویزیون و فعالیتهای عادی زندگی که توام با فعالیت شدید جسمانی نباشد، بلامانع است.
- یک هفته پس از عمل، مسافرت با هواپیما یا هر وسیله دیگری با اجازه پزشک بلامانع است.
  پس از عمل خطر ایجاد التهاب و عفونت زودرس یا دیررس وجود دارد. بنابراین به محض ایجاد درد چشم، قرمزی، حساسیت به نور، کاهش دید و ترشح چرکی از چشم  فورا به چشم پزشک مراجعه کنید.
- در صورتی که به جراح خود دسترسی نداشته باشید به درمانگاه اورژانس چشم مراجعه نمایید.
- این بیماری و عمل جراحی آن از نظر تغذیه، رژیم خاصی ندارد و چنانچه قبل از عمل رژیم معینی داشتید (دیابت، فشارخون، زخم معده و ...) بعد از عمل هم به همان رژیم ادامه دهید.
- در صورت استفاده از آسپرین یا داروهای رقیق کننده خون، در مورد شروع مجدد آنها هنگام معاینه سئوال نمائید .
 
نحوه صحیح استفاده از  قطره های چشمی:
پس از جراحی گلوکوم باید تا چند هفته از قطره های ضد میکروب و ضدالتهاب برای مقابله با عفونت و تورم استفاده شود. باید توجه داشت که این قطره ها با قطره¬هایی که بیمار قبلا برای درمان گلوکوم مصرف می کرده است متفاوت هستند.
چگونه از قطره های چشمی استفاده کنیم:
- دستهایتان را قبل از استفاده از قطره ها با آب و صابون بشویید.
- صاف بنشینید، به آرامی سرتان را به عقب برگردانید.
- با چشمهایتان به سقف نگاه کنید. با انگشت پلک پایینی را به سمت پایینی و جلو بکشید تا یک فضای کیسه مانند ایجاد شود.
- قطره چکان را 2 سانتی متر بالای چشم قرار دهید و آنرا فشاردهید. قطره را بداخل این فضا چکانده بدون اینکه نوک قطره چکان با چشم یا پلک تماس یابد. (به منظور جلوگیری از آلودگی ظرف قطره)
- بیشتر حجم قطره های چشمی از طریق سیستم مجرای اشکی بینی وارد بینی می شوند. برای جلوگیری از این کار با انگشت محل تلاقی دو پلک نزدیک به بینی را به مدت 2 تا 3 دقیقه بفشارید. زمانی که شما پلک می زنید قطره به خارج از چشم پمپ می شود. بنابراین بهتر است برای جلوگیری از این کار چشمهایتان را به آرامی ببندید.
- در صورت مشاهده علائمی نظیر قرمزی، حساسیت، درد، ترشح چرکی، سوزش شدید چشمها در ساعات اداری با شماره  تماس واحد کنترل عفونت بیمارستان فارابی:
مستقیم: 55422878 - 021
داخلی: 2443
ارتباط برقرار کنید.
 
  • لطفا در تنظیمات صفحه گروه های خبری را جهت نمایش انتخاب نمایید.
Theme settings