دریافت نوبت کلیک کنید
ویژه خیرین و اهداکنندگان
متن مورد نظر خود را جستجو کنید
دیابت و تاثیر آن بر چشم ها
افزایش قند خون طی مدت طولانی سبب ایجاد عوارض و مشکلات در فرد دیابتی می شود. افزایش قند خون می تواند به قسمتهای مختلف بدن همچون چشم، قلب و عروق صدمه برساند. دیابت مشکلات زیادی بر جای می گذارد که تعداد زیادی از آنها قابل پیشگیری بوده و یا می توان سیر آن را کندتر نمود. این مطلب در مورد مشکلات چشمی ناشی از دیابت است. شما می توانید از اینجا چیزهایی یاد بگیرید که با به کار بستن آن ها در هر روز سلامت چشم هایتان را حفظ نموده واز مشکلات ناشی از دیابت پیشگیری کنید.

چه اقدامی باید انجام دهم تا با وجود دیابت بتوانم سالم بمانم؟
- از برنامه غذایی که پزشک یا کارشناس تغذیه برایتان طرح ریزی کرده است به درستی پیروی کنید همه وعده ها و میان وعده غذایی را سر ساعت مصرف کنید.
- حداقل در 5 روز هفته به مدت 30 دقیقه ورزش کنید و با پزشکتان در مورد ورزشی که برای شما مناسب تر است مشورت کنید.
- داروهای مخصوص دیابت را هر روز و سر ساعت مصرف کنید.
- قند خونتان را کنترل کنید آن را در دفترچه مخصوص یادداشت کنید و اگر در طی 2 الی 3 بار کنترلی کرده اید، قند خونتان خیلی پایین بوده در مورد آن با پزشک خود مشورت نمایید.
- پاهای خود را از نظر بریدگی، زخم، ورم، قرمزی یا زخم انگشتان کنترل کنید.
- هر روز مسواک بزنید و نخ دندان بکشید.
- سیگار نکشید.

چگونه می توان از مشکلات چشمی ناشی از دیابت پیشگیری کرد؟
- قند خون و فشار خون خود را تا حد ممکن در اندازه طبیعی نگهدارید.
- سالی یکبار برای معاینه چشم به چشم پزشک مراجعه کنید حتی اگر از نظر بینایی مشکلی هم ندارید.
- متخصص چشم قطره هایی برای چشم استفاده می کند که سبب باز شدن مردمک چشم می شود که این کار سبب تار شدن دید شما می شود. با این عمل پزشک قادر خواهد بود تا شبکیه چشم شما را ببیند. اگر مشکلات چشم زودتر تشخیص داده شود، درمان نیز زودتر انجام می شود و بدین ترتیب از ایجاد خطرات جدی تر بعدی پیشگیری خواهد شد .
- چشم شما در اثر دیابت ممکن است آسیب ببیند و در نتیجه ان تار یبیند یا دچار دوبینی شوید. از پزشکتان بخواهید که چشم هایتان را از نظر علائم آب مروارید و آب سیاه بررسی کند.
- اگر باردار هستید و دیابت دارید در طی سه ماه اول بارداری لازم است تا چشم پزشک چشمانتان را معاینه کند.
- اگر قصد باردار شدن دارید از پزشکتان بخواهید تا چشم شما را معاینه کند.
- سیگار نکشید.

چگونه دیابت به شبکیه چشم صدمه می زند؟
شبکیه که یک لایه نازک در پشت چشم بوده و کارش واکنش به نورهایی که به چشم وارد می شود است در اثر دیابت به آرامی صدمه می بیند. شبکیه دارای عروق بسیار کوچکی است که به آسانی صدمه می بیند. وقتی قند خون و فشار خون در طی مدت طولانی بالا باشد سبب صدمه به عروق کوچک شبکیه می شود. ابتدا این عروق کوچک متورم و سست می شوند. بعضی از عروق مسدود شده و در نتیجه اجازه نمی دهد که خون به اندازه کافی از آنها عبور کند. در ابتدا ممکن است این تغییرات اختلالی در بینایی ایجاد نکند به همین دلیل لازم است که سالیانه ی کبار معاینه ته چشم انجام دهند تا وضعیت چشم را مشخص نمایند.
ممکن است یک چشم بیمار دچار صدمه بیشتری شده و یا اینکه هر دو چشم بیمار به یک اندازه صدمه ببیند. به اختلال بینایی ناشی از دیابت، رتینوپاتی دیابتی می گویند.

چگونه مشکلات شبکیه در بیمار دیابتی بدتر می شود؟
مشکلات شبکیه در دیابتی ها زمانی بدتر می شود که عروق جدید ایجاد گردد. این عروق جدید خیلی ضعیف هستند، به آسانی شکسته می شوند و خون از آنها به زجاحیه نشت می کند. نشت خون به داخل زجاجیه مانع از رساندن نور به شبکیه می شود. به همین دلیل ممکن است نقطه های شناور یا کاملا تاریکی را ببیند. گاهی ممکن است این خون خودش جذب شده و گاهی ممکن است نیاز به جراحی جهت خارج ساختن آن باشد .
در طی گذشت سال های متمادی ممکن است ورم و سستی رگ های خونی اثراتی بر روی شبکیه باقی بگذارد که سبب شود شبکیه به سمت خارج چشم کشیده شود. اگر شبکیه کنده شود، ممکن است اجسام شناور یا هاله های نورانی دیده شود. در این صورت ممکن است احساس کنید پرده ای روی چشم شما کشیده شده است. اگر مراقبت از چشم صورت نگیرد، کنده شدن شبکیه اتفاق می افتد که می تواند سبب از دست دادن بخشی از بینایی یا نابینایی شود. اگر فکر میکنید چنین علائمی دارید با پزشکتان تماس بگیرید.

چه اقدامی باید برای مشکلات چشمی ناشی از دیابت انجام داد؟
اولین قدم کنترل قند خون است. پزشک متخصص ممکن است از لیزر درمانی استفاده کند. در طی این درمان یک شعاع نوری را به شبکیه چشم چشمی که آسیب دیده است فرستاده و به این ترتیب رگ خونی که نشت داشته است را مسدود می کنند تا عبور خون و مایعات به داخل زجاجیه متوقف کنند. لیزر درمانی روند از دست دادن بینایی را کند می کند. اگر نشت خون به داخل زجاجیه سبب شود که بینایی کم شود چشم پزشک ممکن است از عملی به نام ویترکتومی (باز کردن زجاجیه) جهت درمان استفاده نماید. با این عمل زجاجیه را باز کرده و خون و مایعاتی که در داخل ان نشت کرده را خارج نموده و بعد از ان مایعی تمیز را در پشت چشم قرار می دهند. جراحی اغلب وضعیت بینایی را بهتر می سازد.

چگونه متوجه می شویم دیابت به شبکیه چشم اسیب رسانده است؟
ممکن است هیچ علامتی نداشته باشد و یا اینکه یک یا چند نشانه به شرح ذیل داشته باشد:
- تاری دید یا دوبینی
- هاله های نور و یا نقاط تاریک
- تاریکی یا نقاط شناور در جلوی چشم
- به سختی دیدن چیزهایی که خارج از قرنیه است.

آیا دیابت می تواند مشکلات چشمی دیگری هم ایجاد کند؟
بله، دیابت می تواند دو نوع مشکل چشمی دیگر به نام اب مروارید و آب سیاه هم ایجاد کند. که البته افرادی که دیابت ندارند هم می توانند دچار این مشکلات شوند. اما افراد دیابتی بیشتر مبتلا می شوند، مخصوصا آنهایی که در سن جوانی هستند.
- آب مروارید: که در آن عدسی چشم کدر می شود. عمل عدسی متمرکز کردن نور بر روی شبکیه است که بر اثر آب مروارید هر چیزی به نظر تار می آید. برای درمان آب مروارید نیاز به به جراحی است تا عدسی چشم را خارج کرده و به جای آن یک عدسی پلاستیکی (لنز) گذاشته شود. این عدسی برای تمام عمر در چشم می ماند. جراحی به شما کمک می کند تا به آسانی دوباره ببینید .
- آب سیاه: وقتی ایجاد می شود که فشار چشم بالا باشد. که اغلب افزایش فشار چشم سبب آسیب به عصب چشم می شود. در صدمات ابتدایی معمولا شما قدرت بینایی از کنار چشم را از دست می دهید. اگر درمان صورت نگیرد سبب نابینایی می شود. درمان آب سیاه معمولا ساده است. پزشک متخصص چشم معمولا هر روز از قطره هایی برای کاهش فشار چشم استفاده می کند و ممکن است که لیزر درمانی نیز استفاده کند.
 
 
 

 

تنظیمات پس زمینه