نظارت بر اجرای فرایندهای کنترل عفونت:
 
فرآیند نظارت بر اجرای فرآیندهای کنترل عفونت شامل 3 مرحله است:
- تهیه برنامه بازدید
- تکمیل چک لیست­های نظارتی و طراحی اقدامات اصلاحی
- ورود اطلاعات، آنالیز داده ها، بازخور نتایج و طراحی اقدامات پیشگیرانه
- تهیه برنامه بازدید
- در ابتدای هر فصل، برنامه بازدید از بخش های مختلف بیمارستان تدوین  می گردد.
- کلیه بخش­های بستری، درمانگاه های تخصصی و عمومی، اورژانس، کلیه اتاق­های عمل، واحد آزمایشگاه و CSR در هر فصل حداقل یکبار مورد ارزیابی قرار می­گیرند.
- برنامه زما­­ن­بندی جهت بازدید در اختیار واحد کنترل عفونت بوده و به  بخش­های مورد نظر اعلام نمی­گردد. بازدید از بخش  بصورت تصادفی و بدون اطلاع رسانی قبلی صورت می گیرد.
- تکمیل چک لیست نظارتی و طراحی اقدامات اصلاحی
 
ابزار نظارت بر بر اجرای فرآیندهای کنترل عفونت­، تکمیل چک لیست­های نظارتی است. چک لیست های نظارتی کنترل عفونت به تفکیک محورشامل موارد ذیل است:
عنوان چک لیست نظارتی روش ارزیابی تناوب زمانی
نظارت بر مصرف محلول های ضد عفونی کننده و گندزداها مصاحبه با 3 نفر/مشاهده فصلی
نظارت بر رعایت اصول تزریقات ایمن مشاهده فصلی
نظارت بر وسایل و ابزار استریل مشاهده فصلی
نظارت بر نحوه رعایت اصول بهداشت دست مشاهده فصلی
نظارت بر نحوه جمع آوری و دفع زباله عفونی مشاهده فصلی
نظارت بر نحوه نظافت و ضدعفونی سطوح مشاهده فصلی
نظارت بر صحت فرآیند استریلیزاسیون CSR مشاهده فصلی
- چک لیست­های نظارتی از طریق مشاهده مصادیق اجرایی مرتبط با سئوالات مطرح شده در هر چک لیست تکمیل می ­گردد. در خصوص نحوه نظارت بر مصرف محلول های ضدعفونی کننده و گندزداها، علاوه بر مشاهده نحوه کار پرسنل، حداقل با 3 نفر از پرسنل بخش مصاحبه می گردد.
- طیف امتیازدهی به هریک از سئوالات مندرج در چک لیست های نظارتی از 1 بین  تا 4 است (1 : ضعیف،  2 : متوسط،  3: خوب،  4 : عالی). هر یک سئوالات با امتیاز 1 و یا 2 به عنوان عدم انطباق شناسایی می­گردد.
- در زمان تکمیل چک لیست نظارتی، موارد عدم انطباق در عملکرد، در قسمت مشاهدات ثبت شده و ضمن ارائه بازخور به پرسنل، نحوه اجرای صحیح  بصورت چهره به چهره به فرد آموزش داده می شود.
- در پایان ارزیابی در خصوص کلیه موارد عدم انطباق شناسایی شده، اقدام اصلاحی به تفکیک موارد باید تعیین شده و به سرپرستار یا مسئول شیفت بصورت مکتوب بازخور داده شود.
روز جهانی بهداشت دست در بیمارستان فارابی

تامز جی سی (مراقبت سلامت): اهمیت آگاهی رسانی درباره بهداشت دست

عفونت های بیمارستانی، مقاومت میکروبی و موارد مشابه از چالش هایی مهمی است که بیمارستان ها و مراکز درمانی همواره با آن مواجه هستند. یکی از راه حل هایی که می تواند این موارد را تا حد زیادی کاهش دهد رعایت بهداشت دست است که نتیجه رعایت آن در همه گیری کرونا به خوبی مشخص شد. اهمیت این موضوع و نقش آن در سلامت بیماران و کارکنان مراکز درمانی تا حدی است که سازمان جهانی بهداشت 5 می را به عنوان روز جهانی بهداشت دست انتخاب کرده و هر سال با یک شعار جدید سعی در فرهنگ سازی بیشتر در زمینه بهداشت دست و کاهش خطر انتقال عوامل بیماری زا دارد. این سازمان در سال 2024 نیز با شعار «چرا هنوز هم آگاهی رسانی درباره بهداشت دست اهمیت دارد» به استقبال روز جهانی بهداشت دست رفت و همین موضوع باعث شد تا واحد کنترل عفونت بیمارستان فارابی نیز با برگزاری یک مراسم و آموزش چهره به چهره، در راستای افزایش سطح آگاهی جامعه و همچنین کارکنان این بیمارستان قدم بردارد. شادی رضائی، سوپروایزر کنترل عفونت بیمارستان فارابی در این فیلم توصیح کاملی را درباره این اقدامات بیان می کند.

سید عباس قاضی میرسعید
تهیه کننده:

سید عباس قاضی میرسعید