دریافت نوبت: نوبت دهی بیمارستان فارابی
ویژه خیرین و اهداکنندگان
متن مورد نظر خود را جستجو کنید
فشار خون بالا، قاتل خاموش
فشارخون بالا در نتیجه افزایش بیش از حد طبیعی جریان فشارخون بر دیواره شریانها ایجاد می شود اگر فشارخون به طور دائمی بالاتراز حد طبیعی باشد به آن فشارخون بالا می گویند. به دلیل اینکه فشارخون بالا علامت ندارد تنها راه پی بردن به مقدار فشارخون هرفرد اندازه گیری فشارخون او است. فشار خون طبیعی در یک فرد سالم کمتراز 120/80 میلی متر جیوه است.
 
عوامل مستعد کننده فشار خون:
- سن‌ بالای‌ 60 سال 
- سیگار کشیدن 
- مصرف الکل 
- رژیم‌ غذایی‌ حاوی‌ نمک‌ یا چربی‌ اشباع‌ شده‌ زیاد
- عدم مصرف میوه و سبزی 
- کم تحرکی و نداشتن فعالیت بدنی کافی
- استرس
- عوامل‌ ژنتیکی‌و سابقه‌ خانوادگی‌ فشار خون‌ بالا مصرف‌ قرصهای‌ ضد حاملگی ‌، استروییدها و بعضی‌ از انواع‌ داروهای‌ مهارکننده‌ اشتها یا دکونژستانت‌ها
 
عوارض پرفشار خون:
- عوارض چشمی و بینایی
- سکته مغزی
- نارسایی احتقانی قلب
- نارسایی کلیه
- حمله قلبی

پیشگیری و کنترل پر فشاری خون:
- روش پخت غذای خود را تغییر دهید ازروغن مایع به جای جامد در پخت و پز استفاده شود. استفاده روغنهای گیاهی مانند روغن زیتون و کنجد ،کلزا،سویا بهتر از سایر روغن ها می باشد.
- از سرخ کردن غذاها بپرهیزید و به جای آن از روش کباب پز  یا بخار پز کردن استفاده شود.
- در طبخ غذای خود از نمک کمتری استفاده نمایید. 
- از دوران کودکی ذائقه کودکان خود را به غذای کم نمک عادت دهید.
- از آوردن نمک پاش سر سفره خوددای نمایید.
- به جای نمک و سس در سالادها از سبزیجات معطر تازه یا خشک (نعناع، مرزه، ترخون، ریحان و ...) سیر، لیمو ترش تازه و آب نارنج استفاده شود.
- غذاهای تازه و خانگی را جایگزین غذاهای رستورانی که اکثرا حاوی نمک و چربی زیادی هستند، نمایید. 
- از خوردن غذاهای آماده،غذاهای کنسروشده، فست فود(سوسیس،کالباس،انواع برگرها،پیتزا ) پرهیز کنید. 
- یکی از عواملی که در شکل‌ گیری و تشکیل افزایش فشار خون تاثیر گذار است استرس‌های روانی است. حتی الامکان از فشارهای عصبی دور باشید.
- در هنگام خرید اقلام به برچسب مواد غذایی توجه نموده واز خرید اقلام دارای چربی و سدیم زیاد خودداری نمایید.
- مصرف فیبرهای محلول نظیر جو، جو دوسر، سبوس جو ،حبوبات (نخود، لوبیا،عدس )را افزایش دهید.
- دریافت کافی کلسیم نیز در پیشگیری و کنترل فشارخون نقش دارد که در لبنیات(ماست، شیر، کشک ،دوغ)،سبزیجات به خصوص خانواده کلم ، پونه وحشی وکنجد وجود دارد  می توان اشاره کرد. 
- لبنیات کم چرب را به جای پرچرب استفاده نمایید. 
- همواره غذای خودرا با سبزی و سالاد بدون سس و نمک میل کنید. 
- ورزش و تحرک بدنی را فراموش نکنید، حتی پیاده روی اگر به طور منظم انجام شود ،درکنترل فشار خون نقش بسزایی دارد. ورزشهای هوازی در حدود 20 تا 30 دقیقه به مدت 3 روز در هفته برای کاهش فشارخون توصیه میشود. انجام ورزشهایی چون شنا ،پیاده روی،ایروبیک،دوچرخه سواری سبک ومدت دارعلاوه بر ایجاد نشاط باعث کاهش فشار خون نیز می شود. 
- اکثرافرادی که فشار خون دارند دچار اضافه وزن یا چاقی نیزهستند که لازم است وزن خودشان را با گرفتن رژیم هایی که برای کاهش وزن توصیه می شود و یا افزایش فعالیت بدنی تعدیل کنند. از مصرف فرآورده های گوشتی پرچرب مثل دل، قلوه، جگر، کله پاچه، مغز،گوشت پرچرب وپوست مرغ خودداری شود. 
- همچنین از مصرف شیرینی خامه ای، کره، پنیر پرچرب،  روغن نباتی جامد، روغن حیوانی، دنبه، لبنیات پرچرب ،نارگیل و سایر فرآورده های پرچرب به دلیل انسداد رگها  باید اجتناب کرد. 
- روزانه 10 لیوان آب بنوشید. 
- از استعمال دخانیات بپرهیزید. 
- نوشیدن 2 فنجان چای سبز فراموش نشود.
- در صورتی‌ که‌ اقدامات‌ محافظه‌کارانه‌ اثر نداشته‌ باشند، بایداز داروهای‌ ضد فشار خون زیر نظرپزشک‌ استفاده کرد. 
- مواد غذایی که به طور معمول سدیم بالایی دارند باید برای افرادی که فشار خون بالا دارند  حذف و یا مصرف آنها محدود شود، مانند زیتون شور ، خیارشور ، سوسیس، کالباس ، غذاهای کنسرو شده ، تخم مرغ  ، پنیر محلی،ماهی دودی ،سس ها ،برگرها ،غذاهای رستورانی،پفک،کراکر نمکی، ،آجیل  شور،چیپس،مارچوبه، فست فودها 
- تحقیقات نشان می دهد که مصرف پتاسیم و منیزیم فشار خون سیستولیک و دیاستولیک را کاهش می دهد. منابع غذایی خوب منیزیم عبارتند از دانه ها، مغزها، آجیل، سبزیجات برگی شکل مثل کلم ، اسفناج و ... ، غلات سبوس دار.
- منابع غذایی خوب پتاسیم عبارتنداز سیب زمینی، کدو حلوایی، گوجه فرنگی، کرفس، موز، پرتقال، کیوی، طالبی، گلابی، انجیر خشک، گرمک، انار، زردآلو، کلم بروکلی، هلو، گریپ فروت، انگور، سیر، قارچ ، کدوسبز، شیر، کشمش ،هندوانه، پیاز، آووکادو، توت فرنگی
 
اندازه گیری فشار خون:
- برای اندازه گیری صحیح فشارخون، نکات لازم قبل و در حین اندازه گیری را رعایت کنید.
- نیم ساعت قبل از اندازه گیری فشار خون، سیگار، چای و یا قهوه استفاده نکنید و فعالیت شدیدی انجام ندهید.
- قبل از اندازه گیری فشار خون، 5 دقیقه استراحت کنید.
- بهتر است اندازه گیری فشار خون از دست راست و در وضعیت نشسته روی صندلی و با تکیه گاه مناسب انجام شود.
- قبل از اندازه گیری فشار خون، دستی که قرار است فشارخون اندازه گیری شود، روی تکیه گاه قرار دهید(روی میز) تا بطور افقی هم سطح با قلب قرار گیرد.
- در حین اندازه گیری فشار خون، زانوها در حال آویزان قرار نگیرند و زیر پا تکیه گاه داشته باشد.
- یک خطای مهم در اندازه گیری فشارخون استفاده از بازوبند نامتناسب است.باید از دستگاه فشارسنج دارای بازوبند متناسب با دور بازو، استفاده شود.
- پهنای بازوبند(کیسه هوای داخل بازوبند) دستگاه فشارخون باید دو سوم قد بازو از سرشانه تا آرنج(80 درصد طول بازو) و طول کیسه هوای داخل بازوبند 40 درصد دور بازو را بپوشاند.
- دستگاهی که برای اندازه گیری فشارخون در افراد چاق استفاده می‌شود، باید دارای بازوبند با اندازه بزرگتر از دستگاه بزرگسالان باشد.
- اگر بیماری فشارخون بالا دارید، با مراجعه منظم به مراکز بهداشتی درمانی از کنترل فشارخون خود (اگر کمتر از 60 سال هستید کمتر از 90/140 میلی متر جیوه باشد و اگر 60 سال و بیشتر هستید کمتر از 90/150 میلی متر جیوه باشد)، مطمئن شوید. 

 

 

 
تنظیمات پس زمینه