دریافت نوبت
متن مورد نظر خود را جستجو کنید
خط مشی مجموعه سازی بیمارستان چشم پزشکی فارابی
 
بیانیه سیاست /خط مشی
کتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی با هدف نیاز سنجی، گردآوری، و اشاعه اطلاعات شکل گرفته اند. بنابراین وظایف اصلی کتابخانه را می توان به سه دسته کلی تقسیم کرد:
- مجموعه سازی  
- سازماندهی
- اشاعه اطلاعات
 باید توجه داشت که مجموعه سازی نخستین رکن در کتابداری و اطلاع رسانی وکتابخانه هاست؛ زیرا سایر فعالیت های کتابخانه به صورت مستقیم یا غیر مستقیم پس از مجموعه سازی شروع می شود و کمیت و کیفیت دو رکن دیگر کتابخانه یعنی سازماندهی و اشاعه اطلاعاتبه شدت متأثر از آن است.
تأمین منابع اطلاعاتی به صورت درست، به موقع و متناسب با نیازهای مراجعان می تواند ضمن غنی سازی مجموعه و رفع نیازمخاطبان، باعث افزایش میزان استفاده ی سایر مراکز و سازمان ها از منابع و خدمات مجموعه از طریق امانت بین کتابخانه ای گردد.بنابراین داشتن خط مشی مجموعه سازی در یک کتابخانه بسیار پر اهمیت است.
 
دامنه کاربرد
کتابخانه مرکزی بیمارستان 
 
تعاریف
مجموعه سازی عبارتست از عمل یا فرایند نیازسنجی، انتخاب، سفارش، تهیه و دسترس پذیر ساختن محتوای منابع اطلاعاتی مورد نیاز جامعه کتابخانه از راه های خرید، مبادله یا سایر روش های مرسوم و ارزیابی مداوم آن ها.

فرد پاسخگو
مسئول کتابخانه
 
صاحبان فرآیند و ذینفعان
صاحبان فرایند: مسئول و کارکنان کتابخانه
ذینفعان : اساتید و دستیاران  تخصص و فوق تخصص بیمارستان – دانشجویان پزشکی- کارکنان بیمارستان 
 
شیوه انجام کار
با در نظر گرفتن اینکه اهداف و خط مشی کتابخانه بایستی در راستای اهداف استراتژیک بیمارستان و در راستای اهداف وبرنامه های سازمان متبوع خود باشد، خط مشی این کتابخانه نیز به منظور اهداف مجموعه سازی، کتابخانه تدوین گردیده است.  بدین طریق کتابخانه می تواند با وجود تغییرات در مدیریت و نیروی انسانی کتابخانه و سازمان متبوع باچشم اندازی مناسب و مدون به روند پیشرفت و تحول خود با اتکای بر این خط مشی ادامه داده و نفوذسلیقه ها و دیدگاههای غیراصولی افراد در امور کتابخانه جلوگیری بعمل آورد.
 
جامعه کتابخانه بیمارستان فارابی
جامعه کتابخانه متشکل از کلیه اعضای هیات علمی،  دستیاران تخصص و فوق تخصص ، دانشجویان پزشکی و سایر گروههای پزشکی و کلیه کارکنان بیمارستان در تمامی رده ها و اعضاء هیئت علمی بازنشسته گروه چشم.
 
منابع کتابخانه
منابع کتابخانه در فرایند مجموعه سازی شامل کتاب های فارسی و لاتین چاپی و الکترونیکیکتابخانه بیمارستان، ، پایگاه های اطلاعاتی و منابع سمعی و بصری می باشد.
 
معیار کلی انتخاب و تهیه منابع
انتخاب کتاب بر اساس نیازسنجی از جامعه استفاده کننده صورت می گیرد؛ که به این منظور معیارهای ذیل مورد توجه قرار می گیرد:
1- در نظر گرفتن رسالت کتابخانه
2- نوع استفاده کننده و نیازهای مطالعه کنندگان
3- توجه به پژوهش های فعال  در بیمارستان 
4- فضا و بودجه تخصیص داده شده 
5- توجه به منابع و مواد مرجع مورد نیاز
 
کمیته انتخاب منابع و مسئولیت
کمیته انتخاب متشکل ازمسئول کتابخانه، مدیرگروه چشم ،معاون آموزشی و معاون پژوهشی بیمارستان 
انتخاب موضوع هر یک از رشته ها به اطلاع و تایید رئیس گروه مورد نظر رسانیده می شود.
پس از انتخاب و تایید اساتید گروه های مورد نظر لیست نهایی به اطلاع مدیر بیمارستان و مسئول تدارکات جهت تهیه و خرید رسانیده میشود.در تمامی مراحل پیگیری مسول کتابخانه مورد نیاز است.
 
روش تهیه منابع
خرید از نمایشگاه های فصلی و سالیانه کتاب از جمله نمایشگاه بین المللی کتاب تهران و یا از ناشران سطح شهر و کشور صورت می گیرد.
 
خدمات عمومی کتابخانه
در کتابخانه وقت استفاده کنندگان ارزشمند بوده و لازم است که کتابدار حداکثر تلاش خود را برای تسریع در روند خدمت رسانی به مراجعین انجام دهد تا بتوان از اتلاف وقت ایشان جلوگیری بعمل آورد.
کتابخانه با بکارگیری سیستم قفسه باز و نرم افزار کتابخانه ای امکان سهولت بازیابی و دسترسی به منابع رافراهم آورده و مجموعه کتب کتابخانه براساس نظام رده بندیLC سازماندهی و بازیابی می شوند. 
کتابخانه بیمارستان همچنین  می بایست در آینده با ایجاد بخش سمعی و بصری به جمع آوری و طبقه بندی مواد الکترونیک و تجهیزات صوتی و تصویری پرداخته و همگام با پیشرفتهای تکنولوژی و نیازهای روز، دامنه خدمات خود رادر این زمینه گسترش داده و خدمات الکترونیکی خود را بهبود بخشد.
استفاده رایگان از خدمات الکترونیک، منابع اطلاعاتی و سمعی و بصری منحصر به کاربران بیمارستان می باشد که اساتید و دانشجویان پزشکی در اولویت اینگونه خدمات قرار خواهند گرفت.
کتابخانه بیمارستان موظف به پاسخگویی به نیازهای اطلاعاتی کارکنان در چارچوب پیشبرد امور کاری منطبق با وظایف محوله ایشان بوده و به طور کلی از ارائه هرگونه خدمات کتابخانه ای به مراجعین درراستای اهداف و نیازهای شخصی معذور خواهد بود.
 
امانت
پویایی و کارآمدی هر کتابخانه مستلزم ارائه خدمات مناسب به مراجعین بوده و به عبارتی هویت هر کتابخانه نزد کاربران با ارائه خدمات آن شناخته می شود که بیشترین تبلور این خدمات در قسمت امانت کتابخانه می باشد.لذا کتابخانه بیمارستان فارابی بر خود لازم میداند در مورد سهولت سرویس دهی امانت تلاش نماید. آیین نامه امانت بیمارستان جزییات امانت را تشریح می نماید.
 
سیاست فراهم آوری انواع منابع
منابع مرجع و منابع درسی چشم پزشکی  و سایر کتب در زمینه عمومی  و نیازهای اطلاعاتی کاربران بر اساس  نیاز کاربران تهیه می شود.
 
وجین
سیاست وجین مجموعه همانند سیاست های انتخاب می باشد که بر اساس نظارت، ارزیابی و بازنگری دوره ای مجموعه کتابخانه  بر اساس آیین نامه وجین بیمارستان انجام می پذیرد.
 
اهدا
منابعی که به کتابخانه اهداء می شوند جزو اموال و منابع کتابخانه به شمار می روند و اهدا کننده نمیتواند هیچگونه شرط یا محدودیتی را در حین اهداء منابع به کتابخانه تحمیل نماید. همچنین کتابخانه میتواند منابعی را که برای مجموعه لازم و مفید نیست نپذیرد و یا از مجموعه کتابخانه خارج و وجین نماید.
همچنین کتابخانه صرفاً آن دسته از منابع اهدایی را می پذیرد که به وضوح در چارچوب خط مشی انتخاب ومجموعه سازی کتابخانه باشد.
 
منابع/ مراجع
تجربه داخلی بیمارستان- دستورالعمل کتابخانه دانشگاه فردوسی مشهد
 
برای دریافت نسخه PDF خط مشی مجموعه سازی بیمارستان چشم پزشکی فارابی اینجا کلیک کنید.
 
 
 

 

  • تاریخ انتشار : 1403/02/30 - 18:13
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 291
  • زمان مطالعه : کمتر از یک دقیقه

همزمان با سی و پنجمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران

70 جلد کتاب علمی جدید به کتابخانه بیمارستان فارابی اضافه شد

کتابخانه بیمارستان فارابی در راستای تامین کتاب و منابع علمی درخواستی اعضای هیئت علمی این بیمارستان اقدام به خرید 70 جلد کتاب علمی جدید از سی و پنجمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران کرد.

سی و پنجمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران

به گزارش سینا رسانه بیمارستان فارابی، کتابخانه بیمارستان فارابی برای تامین منابع علمی خود، در سی و پنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران که از 19 تا 29 اردیبهشت 1403 در مصلای امام خمینی (ره) تهران برگزار شد، حضور پیدا کرد. بازدید از غرفه های انتشارات پزشکی، دانشگاهی و انتشارات خارجی در کنار خرید ۷۰ جلد کتاب درخواستی اعضای هیئت علمی گروه چشم پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران و بیمارستان فارابی از جمله ۳۳ جلد کتاب انگلیسی و ۳۷ جلد کتاب فارسی از فعالیت های کتابخانه بیمارستان فارابی همزمان با برپایی نمایشگاه بین المللی کتاب تهران بود.

  • گروه خبری : انتشارات و کتابخانه
  • کد خبر : 270042
سید عباس قاضی میرسعید
تهیه کننده:

سید عباس قاضی میرسعید

تنظیمات پس زمینه