اولین نشست علمی تعهد حرفه‌ای در خدمات سلامت به همت دفتر ارتباط با دانش‌آموختگان و دفتر تعهد حرفه‌ای دانشگاه علوم پزشکی تهران و بنیاد علمی فرهنگی استاد بهادری، برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی بیمارستان فارابی، اولین نشست علمی اخلاق و تعهد حرفه‌ای در خدمات سلامت روز پنجشنبه 19 اسفند 95 در تالار شهیده کاووسی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران با حضور دکتر محمد باقر لاریجانی، معاون آموزشی وزیر بهداشت ،درمان و اموزش پزشکی، دکتر علی جعفریان، رییس دانشگاه علوم پزشکی تهران و دکتر مسلمی بهادری، استاد ممتاز و رییس دفتر ارتباط با دانش‌آموختگان دانشگاه علوم پزشکی تهران برگزار شد.
در این نشست از برگزیدگان بنیاد علمی فرهنگی استاد بهادری ؛ دکتر محمدصادق پیروز، دکتر منوچهر نخجوانی، دکتر فرشته انسانی، دکتر عنایت صفوی و دکتر سید مؤید علویان به‌عنوان چهره‌های درخشان تعهد حرفه‌ای و پروفشنالیسم تقدیر شد.
در ابتدای این نشست دکتر سید احمدیان، دبیر اجرایی این همایش در باب انتخاب موضوع این نشست گفت: این نشست به دلیل کاربردی و موردنیاز بودن موضوع تعهد حرفه‌ای برای همه فعالان حوزه سلامت برگزار شده  است؛ چون علیرغم پیشرفت‌های بی‌نظیر در حوزه پزشکی و سلامت در سال‌های اخیر، به نظر می‌رسد بحث پروفشنالیسم و تعهد حرفه‌ای به‌عنوان روح جاری در فعالیت‌های سلامت، به میزان لازم موردتوجه قرار نگرفته است و استقبالی که از این نشست شده است بیانگر اهمیت این موضوع برای فعالان این حوزه است.
در ادامه برنامه دکتر باقر لاریجانی معاون آموزشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی این جلسه را از دو جنبه موضوع نشست و تلاش‌های استاد بهادری وهمکاران در بنیاد علمی فرهنگی بهادری دارای اهمیت زیادی دانست؛
وی با اشاره به ظرفیت بالای دانشگاه علوم پزشکی تهران برای الگوسازی و ایجاد جریان‌های مثبت در سطح کشور گفت: دانشگاه علوم پزشکی تهران چهره‌های درخشان و ظرفیت‌های بی‌نظیری نظیر دکتر بهادری دارد و لازم است با ایجاد یک سازوکار درست و اساسی از این ظرفیت‌ها برای بهبود وضعیت نظام سلامت استفاده کرد .
دکتر لاریجانی با انتقاد از وابستگی شدید مالی دانشگاه‌ها و مراکز علمی به بودجه‌های دولتی تأسیس مراکزی چون بنیاد علمی- فرهنگی استاد بهادری را یکی از راه‌حل‌های این مشکل معرفی کرد و گفت: تأسیس نهادهای علمی و فرهنگی با اسم و مدیریت چهره‌های درخشان دانشگاه می تواند خلأ موجود بین مؤسسات و شرکت‌های دانش‌بنیان با دانشگاه را کم نماید.
دکتر لاریجانی در خاتمه از حسن انتخاب موضوع پروفشنالیسم برای نشست تشکر نمود.
در بخش بعدی این برنامه استاد دکتر مسلم بهادری، رئیس دفتر ارتباط با دانش‌آموختگان دانشگاه ضمن خیرمقدم به حضار ، با اشاره به سابقه 11 ساله مدیریت دفتر ارتباط با دانش‌آموختگان دانشگاه و فعالیت‌های مختلف آن گفت: بخش عمده بودجه دانشگاه‌های بزرگ دنیا از طریق دانش‌آموختگان تأمین می‌شود و یکی از اهداف اصلی بنیاد علمی و فرهنگی [استاد] بهادری، استفاده از ظرفیت دانش‌آموختگان برای کمک به دانشگاه است.
وی با اشاره به انتخاب موضوع پروفشنالیسم برای این نشست گفت: قرار است نشست سالاته بنیاد بهادری با موضوع پروفشنالیسم برگزار شود که در اولین نشست با برگزاری سه پنل تخصصی اجرا می‌شود.
در ادامه برنامه سخنرانی علمی دکتر جعفریان، رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران با موضوع «ضرورت تعهد حرفه‌ای» انجام شد.
رئیس دانشگاه با تأکید بر الگو بودن دانشگاه علوم پزشکی تهران در کشور گفت: ازآنجایی‌که دانشگاه ما می‌تواند یک الگو در سطح کشور باشد، امیدواریم این الگو گیری از حرکت نیز منجر به نتایج مطلوبی در سطح کشور شود.
دکتر جعفریان در بخشی از سخنرانی خود با اشاره به اینکه مجموعه فعالیت‌های ما در بحث تعهد حرفه‌ای برای جلب اعتماد مردم و بیماران انجام می‌شود؛ گفت: در حوزه پروفشنالیسم ما با دو واژه سروکار داریم، یکی «رفتار حرفه‌ای» که بیرونی است و قابل‌سنجش و ارزیابی و دیگری «تعهد حرفه‌ای» که یک مفهوم درونی است و به‌سادگی قابل‌مشاهده و ارزیابی نیست؛ این دو مفهوم علیرغم نزدیکی زیاد به هم گاهی متناسب باهم نیستند یعنی ممکن است فردی رفتار حرفه‌ای داشته باشد اما تعهد نداشته باشد و یا بالعکس فردی تعهد حرفه‌ای داشته باشد اما همه‌جا رفتار حرفه‌ای بروز ندهد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به نظرسنجی‌های انجام‌شده در مورد میزان اعتماد مردم به مشاغل مختلف گفت: بر اساس نظرسنجی موسسه گالوپ در سال‌های 2001 و 2012 میزان اعتماد مردم به پزشکان بیش از 65 درصد بوده است؛ در کشور خودمان هم این میزان اعتماد بیش از 64 درصد بوده است که این مسئولیت سنگینی را بر شانه همه ما وارد می‌کند.
دکتر جعفریان در خاتمه سخنان خود با اشاره به اینکه تعهد حرفه‌ای یک ارزش درونی است گفت: اگر فردی تعهد حرفه‌ای نداشته باشد، به‌هیچ‌عنوان قابل‌کنترل نیست، پس لازم است همه توان خود را صرف نهادینه کردن این ارزش در بین فعالان این حوزه کنیم؛ زیرا صرفاً با افزایش مکانیسم‌های نظارتی لزوماً به نتایج بهتری نخواهیم رسید.
پس از سخنرانی دکتر جعفریان نشست با برگزاری سه پنل تخصصی با موضوعات «تعهد حرفه‌ای در دنیای امروز»، «ارتباط پزشک با بیمار» و «رفتار حرفه‌ای در فضای مجازی» و ارائه سه سخنرانی ادامه یافت.
 پنل اول با موضوع «تعهد حرفه‌ای پزشکی در دنیای امروز» با مدیریت دکتر فریبا اصغری برگزار شد که اعضای این پنل دکتر محمدصادق پیروز، دکتر محمدرضا منصوری، دکتر فریدون دواچی، دکتر ناصر ابراهیمی دریانی و دکتر علی جعفریان بودند.
این نشست پس از یک وقفه کوتاه برای استراحت و پذیرایی، با سخنرانی دکتر سید احد جلیلی با موضوع «لزوم ارتقاء اعتماد جامعه به حرفه پزشکی» پیگیری شد و در ادامه پنل دوم با موضوع «ارتباط پزشک و بیمار» با مدیریت دکتر فاطمه علیپور و با حضور دکتر تقی بغدادی، دکتر غلامرضا میرسپاسی، دکتر همایون امینی، دکتر فاطمه نیری، دکتر فرهاد شاهی، دکتر سید احمد جلیلی و دکتر امیرحسین امامی برگزار شد.
در نوبت عصر این نشست پس از سخنرانی دکتر سعیدرضا مهرپور با موضوع «اصول رفتار حرفه‌ای در شبکه‌های اجتماعی»، پنل سوم با موضوع «رفتار حرفه‌ای در فضای مجازی» با مدیریت دکتر شهرام صمدی و با حضور دکتر حمید خویی، دکتر ملیحه کدیور، دکتر حسام ریاحی، دکتر علیرضا پارساپور، دکتر محمد جلیلی و دکتر علیرضا سیما برگزار شد.
خبر: میر حامد حسینی
عکس: الهام حق شناس